En
Русский
 
please wait...


Вие сте тук: Нурология

НУРОЛОГИЯ

ЯНУАРСКАТА МОДНА ИНСТАЛАЦИЯ

Новият проект на Нури Димитрова се нарича НУРОЛОГИЯ. Проектът ни връща към земята, природата, истинските неща, емоциите. Далеч от бързането, фастфута, от материалното. Огромният интерес към елегантността и женствеността на непреходнте рокли на Нури Димитрова провокира дизайнерката да разработи нова собствена линия - новия бранд за висша мода НУР. Роклите НУР, с много детайли на пръв поглед, са идеално прецизирани, ефирни, въздушни. Облечени те правят жената специална. Нури Димитрова работи от 1 година върху новия си проект Нурология. На 24.01.2013, в Националната Художествена Галерия, дизайнерката  представи жива инсталация  в звук, цвят и образ. Един съвременен и различен вариант на класическото ревю, където природата присъства и допълва мистериозно духа на модата на Нури Димитрова. Гостите стават участници,влизайки в  тази модна инсталация и създават  непосредствен контакт със всяко едно от произведенията, без дистанция. Провокацията в проекта НУР е сливането на висшата мода с най-висшето творение, наречено ПРИРОДА. 
 

#В медиите

 

Списание ЕВА

В Националната художествена галерия с изненадваща жива модна инсталация дебютира нова марка, слагаща подписа си под грацията, разкоша и специалните моменти на бъдещите си клиентки. Името й е NUR, а зад нея стои дизайнерката Нури Димитрова. „Темата на колекцията се нарича „Нурология“ и е като пътуване назад във времето", твърди авторката. Колекцията бе представена с жива инсталация в звук, цвят и образ. Съвременният вариант на класическото ревю беше представен с живи модели качени на подиуми и показващи над 40 рокли. Допълваха ги уникални шапки, част от които изработени с истински цветя от Ива Шатц (консултант на проекта) и нейния екип.

"Моделите са почти изцяло от естествени материи и са изработвани в продължение на една година. Също и аксесоарите - като неизменна част от тоалета. Характерни са женствените и по-чувствени линии. Изключително много наблягам на детайлите в дрехата. Една рокля например може да изглежда на пръв поглед съвсем изчистена, но в нея винаги ще има интересни детайли, които са „извън времето“. коментира Нури Димитрова пред EVA месец преди събитието.

 

link: EVA

novini.bg

На 24 януари 2013 от 19:00 часа в Националната Художествена галерия дизайнерката Нури Димитрова ще представи модна колекция от новия си бранд NUR – една жива инсталация в звук, цвят и образ.

Нурология е една цялостна концепция, която залага на дрехата, обвързана с лична емоция. Роклята, която искаме да запазим за поколенията. Дрехата, която отговаря само на един индивид като характер и като изживяване. Няма повторения, нито модификации.
Концепцията в представянето на новия бранд NUR е „модна инсталация”.

Този тип събитие се случва за пръв път пред нашата публика. Паралелно с инсталацията гостите ще могат да видят и перфектно изработените миниатюри на булчински рокли на кралски особи от цял свят.

 

link: novini.bg

Вестник 24 ЧАСА

Нури Димитрова създава преди 5 г. Nikol Atelier . - бранд за изискани вечерни и сватбени рокли. Влага много ръчна работа при изработката на моделите, работи индивидуално с клиентите. Реставрирана от нея сватбена рокля от 1948 г. е изложена в Етнографския музей в Несебър. Експозицията "Кралски сватби" предизвиква огромен интерес. Прецизно изработените миниатюрни копия на тоалети на бъдещите принцеси, които доскоро бяха изложени в ритуалната зала в Несебър, ще бъдат показани в НХГ утре по повод представянето на модерната концептуална артинсталация на Димитрова, наречена "Нурология".

"Нурология" е концепция за възприемане на модата на дрехата в хармония с емоционалните ни състояния. Може би има и някакъв вид омагьосване, но всъщност идеята е здраво стъпила на земята" - разказва Нури Димитрова. - Много хора, с които споделих идеите си, ми казваха, че е рано да ги представям. 2013-а била все още кризисна година. Това било все едно да засадя семе в пустиня. Но аз съм убедена, че сега е точният момент. През изминалите три години хората се наситиха на мода фаст фууд...

link: 24 Часа

viewsofia.com

Нурология е проект на името на създателя му - Нури Димитрова, и макар че е в областта на модата, не е само мода. Връща ни към земята, природата, истинските неща, емоциите.Далеч от бързането, фастфута, от материалното. Всеки дизайнер има своята история.
Тази започва преди 5 години, в ателие Никол, малко претенциозно, по френски, свързано, разбира се, както във всяка история с една екстравагантна баба. Внучката Нури създава първия си проект с булченски рокли на кралските особи във вид на миниатюри. Огромният интерес към елегантността и женствеността на тези непреходни рокли провокира дизайнерката да разработи своя собствена линия - новия бранд за висша мода.

В четвъртък, в НХГ Нури ще представи жива инсталация в звук, цвят и образ. Един съвременен и различен вариант на класическото ревю, където природата ще присъства и допълва мистериозно духа на модата на Нури Димитрова. Гостите стават участници, влизайки в тази модна инсталация и създават непосредствен контакт с всяко едно от произведенията, без дистанция. 

link: viewsofia.com

Вестник 24 ЧАСА

Нури Димитрова събра 400 гости на модната си арт инсталация "Нурология"

Птичи трели, ромолене на вода, шумолене на гора - звуци от природата съпроводиха показа на живата арт инсталация "Нурология" на дизайнерката Нури Димитрова в залите на НХГ. Тя събра над 400 гости, на които показа търсенията си за "вечната дреха", която да направи всяка жена принцеса. 

На моделите, украсени с ефектните шапки на Ина Шац, се насладиха Виолина Маринова - шеф на ДСК, актьорът Ники Илиев със съпругата си Саня, Камелия Тодорова, режисьорът Димитър Гочев, художникът Греди Асса и др. Самата Нури бе заложила на ефектна прическа и тоалет в черно.

link: 24 Часа

НОВА TV

Пеперуди от цветя и красиви рокли в „Нурология”

Проектът беше сложен. Работата по него беше дълга”, каза в „Здравей, България” фотографът Елена Филипчева, която е идеолог на проекта.

 „Целият проект е изработван в продължение на една година”, допълни дизайнерът Нури Димитрова.

 В него могат да се видят 45 рокли. "Това е нашето представяне на висшата мода", каза Филипчева. Цялата концепция е изградена върху четирите годишни времена, върху връщането на модата към природата и към така наречената бавна мода.

link: гледайте видеото

БНТ

За първи път пред наша публика беше представен проектът „Нур". Той представлява съчетание от висша мода и жива инсталация от звук, цвят и образ. Проектът е дело на Нури Димитрова, чиято цел е да ни върне към земята, природата и истинските неща от живота.

Нурологията е цялостна концепция, която залага на дрехата, обвързана с личната емоция. Дизайнерските модели са изработени изцяло от естествени материали. Паралелно с модната инсталация гостите на събитието се насладиха на перфектно изработените миниатюри на булчински рокли на кралски особи от цял свят.

 

link: гледайте видеото

Видео

24.01
2013

Нурология - жива инсталация

Видео

Януари
2013

Нурология - Подготовка

Видео

Януари
2013

Нурология - репортаж